با بسته شدن پنجرۀ اعلام نامزدهای پست ریاست بانک جهانی، «جَنت یلن» وزیر خزانهداری ایالات متحده اعلام کرده که انتظار دارد مدیرعامل سابق مسترکارت، آجای بانگا، برای این سمت انتخاب شود. این اتفاق چندان هم دور انتظار نیست چرا که تاکنون تنها فردی که نامزدیاش اعلام عمومی شده همین فرد است.
بر اساس آنچه در صفحۀ ویکیپدیای آجای بانگا آمده، او در سال ۱۹۵۹ به دنیا آمده و از سال ۲۰۰۷ شهروند ایالات متحده بوده است. اولین شغلش در سال ۱۹۸۱ در شرکت نستله (Nestle) بوده و در حوزههای فروش، بازاریابی و همچنین سمت مدیرکل ایفای نقش کرده است. بعد از آن به پپسی (PepsiCo) رفته و در راهاندازی بخش فرانجایزهای بینالمللی این شرکت، از قبیل Pizza Hut و KFC همکاری کرده است.
در سال ۱۹۹۶ به Citigroup رفته و مسئولیت بخش آسیا-پاسیفیک این بانک را به عهده گرفته است. اوج موفقیتهای شغلی آجای بانگا در مسترکارت بود که در سال ۲۰۱۰ مدیرعامل آنجا شد. او در طول تصدی این سمت، درآمد کل شرکت را سهبرابر و درآمد خالص آن را شش برابر کرده و ارزش بازار شرکت را از زیر ۳۰ میلیارد دلار به بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار رسانده است.
این نامزدی موافقان و مخالفانی داشته است. مثلاً «اَلگور» در موافقت با این اتفاق در یک توییت ابراز امیدواری کرده که «رهبری بانک جهانی در خصوص بحران اقلیم دستخوش تحول و نو شدن شود». در مقابل، سازمان غیرانتفاعی محیط زیستی Recourse که همواره منتقد سیاستهای بانک جهانی در زمینۀ انتشار گاز و تغییرات اقلیمی بوده، در بیانیهای ابراز نگرانی کرده که «گذشتۀ آجای بانگا در شرکتهای جهانی چندملیتی آمادگی او برای مواجهه با چالشهای بزرگی از قبیل فقر و نابرابری را زیر سؤال میبرد».
اما فارغ از این بحثها، یک نقطۀ جالب توجه در سابقۀ آقای بانگا، نحوۀ تعاملش با پروژۀ Libra است. «لیبرا» قرار بود «رمزارز فیسبوک» از نوع استیبل کوین متصل به دلار امریکا باشد. اما بانگا به بهانۀ ملاحظات احتیاطی از قبیل KYC، مبارزه با پولشویی، مدیریت داده و مسائلی از این قبیل، به اتفاق ویزا و استرایپ از کنسرسیوم Diem خارج شدند و عملاً مرگ پروژه را رقم زدند. اتفاقی که دقیقاً همسو با منویات جنت یلن و جِی پاول (رئیس فِد) بود. حالا دوباره پاراگراف اول این پست را بخوانید.
برای مطالعۀ ماجرای پروژۀ Libra، این مطلب نسبتاً مفصل از فایننشال تایمز را بخوانید.